Tanke känsla och vilja

Begreppen tanke, känsla och vilja är centrala inom antroposofiska terapiformer. Vi människor använder oss av dessa för att förhålla oss till omvärlden.

En tankebetonad person är intellektuell och analytiskt lagd. Våra tankar kan också dra iväg, löpa amok, bli till over thinking eller tvångstankar. Känslopräglade personer har god inlevelseförmåga och empati. När känslorna tar överhanden blir det känslostormar, berg- och dalbana och ångest. Viljebetonade personer är handlingskraftiga, praktiska och händiga. När viljan går till överdrift går vi genom livet som en bulldozer och handlar utan att tänka.

Olika konstterapeutiska tekniker finns beroende på om det är tanke, känsla eller vilja som vi vill stärka, nyansera och utveckla. Teckning är den teknik som starkast appelerar till tanken. Att förhålla sig till linjerna, genom spetsen på blyerts, kol, krita eller penna skapar uppmärksamhet och urskiljningsförmåga. Olika tekniker är bl.a. det exakta avbildandet, dynamisk teckning med pennan konstant i rörelse, perspektiv, geometri och skraffering.

Målning och färger är det som ligger närmast känslolivet. En vanlig teknik är vått-i-vått då man målar med upplöst färg på fuktigt papper. Genom akvarell/vattenfärg förhåller vi oss till det flytande elementet, låter rörligheten fortplanta sig till vårt inre samtidigt som vi lär oss förhålla oss till och behärska det. Om vi målar för torrt blir färgerna livlösa eller alltför fysiska. Är det för vått, rinner färgerna in i varandra på ett okontrollerat sätt utan att kunna bilda form. Magin ligger i att hitta vägen mellan dessa ytterligheter.

För att komma i kontakt med viljan och in i den egna kroppen så är modellering det mest ändamålsenliga. Genom att arbeta med den fysiska materian, bygga upp, ta ifrån, forma och omforma i det tredimensionella förhåller vi oss till vår egen konstitution och påverkar den. För en del ger modellering omedelbart energi, kraft och livslust. För andra tycks kanske materialet tungt och dränerande innan de hittar till sin egen inneboende kraft. Modellering är jordande, får oss att landa när tankar och känslor dragit iväg, gör oss närvarande och lär oss att handskas med det handgripliga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s