Konsten är porten till känslolivet

Som människor har vi flera olika sätt att förhålla oss till omvärlden. Vi har en fysisk konstitution, ett känsloliv och en mental sfär. Den fysiska kroppen är svårast, men inte omöjlig att påverka. Känslor och tankar är flyktiga men kan som bekant ändå ”köra fast”. Vi har tusentals, eller snarare tiotusentals tankar varje dag men bara var tionde är ny. Tankarna påverkar våra känslor – och känslor påverkar våra tankar. Hur kan vi få in nya rörelser i tankar, känslor och kropp?

När ett problem uppstår är de flesta av oss vana vid att analysera det intellektuellt. Tänka, prata, kanske skriva om det för att öka förståelsen. När vi kör fast kan vi ta hjälp av samtalsterapi.

När våra problem är av medicinsk karaktär, eller härleds till den fysiska kroppen, uppsöker vi sjukvård som många gånger är oss utmärkt behjälpliga. Mediciner som intas, eller andra behandlingar, verkar ju helt utan vår intellektuella förståelse för dem.

I de fall då de mentala eller fysiska vägarna är otillräckliga erbjuder konstterapi en tredje väg: en direktport in i vårt känsloliv. Med konstnärliga uttrycksmedel kommer vi åt det emotionella planet. Inte sällan sker detta utan den intellektuella förståelsen eller den kroppsliga medvetenheten. Precis som i andra sammanhang kan vi behöva hjälp av en utbildad person, till exempel en konstterapeut.

Har du tänkt på hur du brukar komma i kontakt med dina känslor? Försöker du styra dem, lyssna på dem, undantrycka dem eller ta ansvar för dem?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s