Färgernas språk del 2

Vilken färgkombination tilltalar dig mest och varför?
Många har en favoritfärg. Vi vet kanske inte alltid varför vi tilltalas mer av vissa färger än andra. Kanske speglar det vår personlighet. Färger har ju också en personlighet och med vissa är personkemin bättre än med andra.

Rött kan symbolisera kärlek och värme, blod, ilska, eller förknippas med julen. Blått får oss att tänka på himmel, hav och öppen rymd. Gult förknippas med solen, ljuset och kan vara mycket genomträngande. Att fylla ett helt papper med citrongult brukar upplevas alltför stickande, intensivt. Grönt ses ofta som livgivande och en symbol för växter och natur. Det ger balans och harmoni. Orange har både ljuset från det gula och värmen från det röda och kan bli mycket intensiv medan svagare nyanser kanske påminner oss om solnedgångar. Lila ses som högtidligt, andligt och återfinns bl.a. i kyrkliga sammanhang.

De flesta är kanske bekanta med färgcirkeln? Det finns flera varianter men den vanligaste i samband med målning består av grundfärgerna/primärfärgerna gult, rött och blått i en trekant och emellan dem sekundärfärgerna orange, grönt och lila. De sistnämnda blandas av de två primärfärgerna på vardera sida om. Gult och blått blir som bekant grönt; gult och rött blir orange och rött och blått blir lila.

För att få en färg att upplevas stark och lysande kan man omge den med den motsatta färgen i färgcirkeln. Dvs. de färger som ligger längst ifrån varandra och är som mest olika varandra framhäver varandra på samma sätt som svart och vitt kan sägas vara motsatser. Dessa motsatspar kallas komplementfärger och är: blått-orange, rött-grönt, gult-lila. Intill varandra ger de lyster men om man däremot blandar dem tar de ut varandra och blir brunt/grått. Att framhäva färger med dess komplementfärg fungerar likadant för exempelvis inredning och kläder. Tänk på en orange kudde i en blå soffa, eller en röd handväska till en grön klänning.

Tänker du på vilka färger du omger dig med och varför? Vilka kombinationer tilltalar dig? Vilka färger ”skär sig” eller passar inte ihop?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s