Att ta sig ett färgbad

När jag behöver en paus och längtar efter att måla kravlöst, börjar jag gärna med att ge mig själv ett färgbad. Jag blöter ett papper och målar vått-i-vått med en färg som kallar på mig. Helst använder jag ett ganska stort papper och lite bredare pensel så att jag kommer upp i en yta som går att insupa med alla sinnen. Jag badar ögonen i färg och andas in den i varje del av mitt medvetande.

Ofta är det någon blå-turkos-grön som vill komma fram. Det ger mig lugn och harmoni och en drömmande, svävande känsla, som himmel, hav eller de gröna nyanserna under vattenytan. Länge har jag varit riktigt törstig på en turkosgrön nyans som brukar ta lite tid att få fram med hjälp av preussisk blå och citrongult. Det är som att jag inte kan få nog av den färgen. Efter en stund kanske någon av de övriga färgerna börjar locka på min uppmärksamhet. De kalla nyanserna på pappret behöver prata med en liten del röd eller orange för att bilden ska bli intressant.

Min förkärlek för kalla färger har hängt med stora delar av livet. Även om jag numera gärna har kläder och inredning i varma färgtoner så behöver de vara rejält dämpade, jordiga, eller uppta en tillräckligt liten del av mitt synfält för att jag ska stå ut. Gråblå, blågrön och kall lila går däremot att bada i, vila i och insupa med hela själen. Där dessa färger finns i naturen brukar jag andas djupt och känna att jag är i mitt rätta element. Hav, sand, blåmusslor, västkustklippor eller berg i fjärran. Nog går det ihop med min något melankoliska läggning. Jag tycker mig också se att ”eldigare” människor har en förkärlek för rött eller gult.

Faktiskt har jag svårt för alltför klara och rena färger. De är liksom för starka och intensiva, som om de vore starkt ljus eller blinkande lampor som tar all uppmärksamhet och får mig att värja mig. Istället tilltalas jag av brutna färger, som dämpats genom att de innehåller en liten mängd av en helt annan färg. Exempelvis en droppe orange eller rött i en blå färg som gör den mild och drar den i riktning mot grått. Jag vet att andra människor kan fungera helt omvänt och behöva de lysande pigga färgerna som näring och livskraft.

Vilka färger ger dig påfyllning?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s